Menu

Uroczysko Deresze

Uroczysko Deresze w Giławach niedaleko Olsztyna serdecznie zaprasza do ostatniego zaścianka na Warmii.To miejsce prowadzone z pasją i sercem przez dwie kobiety Beatę i Katarzynę.

Chleb nasz powszedni :)

uroczyskoderesze

 

 Prawdopodobnie wszystkim zjadaczom glutenu przechodzącym na dietę brakuje pieczywa. Zapachu świeżutkiego, chrupiącego chlebka mniam. Na naszym rynku sklepowym jest pieczywo bezglutenowe ale niestety mało smaczne i do tego posiadające mnóstwo "E" w skadzie, dlatego większość bezglutenowców sama piecze pieczywo. Ja również poszukując wypróbowałam wiele przepisów i mimo że autorzy zapewniali o jakości swoich wypieków, u mnie wychodziło różnie, w końcu trafiłam na przepis który troszkę zmodyfikowałam, a zapożyczyłam go ze strony http://www.eksperymentalnie.com/2014/03/chleb-bezglutenowy-prosty-przepis.html 

Przetestowany smaczny i chrupiący chlebek gryczany. Po upieczeniu i ostudzeniu kroję chleb na kromki i mrożę sobie na każdy dzień. Po rozmrożeniu czesto zdarza mi się podpiekać go w tosterze lub piekarniku i wtedy jest super chrupiący. Do oryginalnego przepisu dodałam żurawinę i około 0,5 szklanki maki jaglanej ( zmieliłam tradycyjną bezglutenową kaszę jaglaną),  ostatnio zdarzyło mi się wzbogacić chleb nektarem mniszkowym, są to moje pomysły wzmacniające smak. Pod koniec pieczenia  posmarowałam skórkę chleba wodą z odrobiną oleju i posypałam grubą morską solą :) Oryginalny przepis poniżej :

Chleb bezglutenowy

bochenek o wymiarach 28x10cm ( mój jest troche większy)*

  • 250 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 14 g drożdży instant ( ja robię na świerzych, wcześniej je rozrabiając i zostawiąjąc do wyrośnięcia)*
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki pestek dyni
  • płaska łyżka soli
  • czubata łyżka cukru
  • 550-600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej jeśli to konieczne)

Suche składniki dokładnie wymieszaj. Dolej wodę (najpierw 500 ml i dolewaj stopniowo więcej jeśli składniki nie chcą się połączyć) i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy bez grudek.

Ten etap można pominąć, bo udaje się z 1 wyrastaniem -(Przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na jakieś 30 minut. )

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo posmarować olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od papieru). Przełóż do niej ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia- też na 30 minut.( ja dodatkowo przed włożeniem do piekarnika zrzucam z około 5 cm blaszkę z ciastem, chleb wówczas nie ma dziurki w środku)*

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstaw chleb i piecz go 50 minut (grzanie góra-dół). Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową. Następnie chleb wyciągnij z foremki i dopiekaj jeszcze z 10 minut.
Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukniemy od spodu.
Studź na kratce do pieczenia.

Smacznego i powodzenia :) 

clebek_2

 Zdrowa kanapka z pasztetem z ciecierzycy i dyni, herbatka (mieszka pokrzywa, kwiat koniczyny, listek poziomki, aromat z suszonego jabłka)

 

Kromki chleba przygotowane do mrożenia :)

chlebek_1

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Słoneczna] *.internetdsl.tpnet.pl

    Świetny przepis! Z przyjemnością podrzucę go mojej koleżance, która nie może jeść glutenu :)

  • uroczyskoderesze

    Smacznego :)

© Uroczysko Deresze
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci