Menu

Uroczysko Deresze

Uroczysko Deresze w Giławach niedaleko Olsztyna serdecznie zaprasza do ostatniego zaścianka na Warmii.To miejsce prowadzone z pasją i sercem przez dwie kobiety Beatę i Katarzynę.

Chleb nasz powszedni :) Przepisy na bezglutenowe bochny chleba.....

uroczyskoderesze

 

 Prawdopodobnie wszystkim zjadaczom glutenu przechodzącym na dietę brakuje pieczywa. Zapachu świeżutkiego, chrupiącego chlebka mniam. Na naszym rynku sklepowym jest pieczywo bezglutenowe ale niestety mało smaczne i do tego posiadające mnóstwo "E" w składzie, dlatego większość bezglutenowców sama piecze pieczywo. Ja również poszukując wypróbowałam wiele przepisów i mimo że autorzy zapewniali o jakości swoich wypieków, u mnie wychodziło różnie, w końcu trafiłam na przepis który troszkę zmodyfikowałam, a zapożyczyłam go ze strony http://www.eksperymentalnie.com/2014/03/chleb-bezglutenowy-prosty-przepis.html 

Przetestowany smaczny i chrupiący chlebek gryczany. Po upieczeniu i ostudzeniu kroję chleb na kromki i mrożę sobie na każdy dzień. Po rozmrożeniu często zdarza mi się podpiekać go w tosterze lub piekarniku i wtedy jest super chrupiący. Do oryginalnego przepisu dodałam żurawinę i około 0,5 szklanki maki jaglanej ( zmieliłam tradycyjną bezglutenową kaszę jaglaną),  ostatnio zdarzyło mi się wzbogacić chleb nektarem mniszkowym, są to moje pomysły wzmacniające smak. Pod koniec pieczenia  posmarowałam skórkę chleba wodą z odrobiną oleju i posypałam grubą morską solą :) Oryginalny przepis poniżej :

Chleb bezglutenowy przepis nr 1

bochenek o wymiarach 28 x 10 cm ( mój jest trochę większy)*

  • 250 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 8 g drożdży instant ( ja robię na świeżych, 16 g wcześniej je rozrabiając i zostawiając do wyrośnięcia)*
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki pestek dyni
  • płaska łyżka soli
  • czubata łyżka cukru
  • 550-600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej jeśli to konieczne)

Suche składniki dokładnie wymieszaj. Dolej wodę (najpierw 500 ml i dolewaj stopniowo więcej jeśli składniki nie chcą się połączyć) i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy bez grudek.

Ten etap można pominąć, bo udaje się z 1 wyrastaniem -(Przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na jakieś 30 minut. )

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo posmarować olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od papieru). Przełóż do niej ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia- też na 30 minut.( ja dodatkowo przed włożeniem do piekarnika zrzucam z około 5 cm blaszkę z ciastem, chleb wówczas nie ma dziurki w środku)*

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstaw chleb i piecz go 50 minut (grzanie góra-dół). Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową. Następnie chleb wyciągnij z foremki i dopiekaj jeszcze z 10 minut.
Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukniemy od spodu.
Studź na kratce do pieczenia.

Smacznego i powodzenia :) 

Chleb bezglutenowy przepis nr 2

  • 500 g mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 g drożdży instant (16 gja robię na świeżych, wcześniej je rozrabiając i zostawiając do wyrośnięcia)*
  • sól, cukier (miód) 
  • różne ziarna, żurawina, zioła, chrzan (co nam w duszy gra), ja sypię sporą garść
  • 720 g wody ( 400 g wody mineralnej, 320 wody ciepłej) 

Suche składniki dokładnie wymieszaj. Dolej wodę  i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo posmarować olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od papieru). Przełóż do niej ciasto i odstaw do wyrośnięcia około 30 minut.( ja dodatkowo przed włożeniem do piekarnika zrzucam z około 5 cm blaszkę z ciastem, chleb wówczas nie ma dziurki w środku)* Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstaw chleb i piecz  ooł 60 minut (grzanie góra-dół) 10 min przed zakończeniem pieczenia wyjmuję chleb z blaszki i 10 min dopiekam bez, by chlebek był chrupiący równiez od spodu. Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową. 
Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukniemy od spodu.
Studź na kratce do pieczenia.

clebek_2

 Zdrowa kanapka z pasztetem z ciecierzycy i dyni, herbatka (mieszka pokrzywa, kwiat koniczyny, listek poziomki, aromat z suszonego jabłka)

 

Kromki chleba przygotowane do mrożenia :)

chlebek_1

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Słoneczna] *.internetdsl.tpnet.pl

    Świetny przepis! Z przyjemnością podrzucę go mojej koleżance, która nie może jeść glutenu :)

  • uroczyskoderesze

    Smacznego :)

© Uroczysko Deresze
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci